Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Te hoge WOZ-waarde gekregen? Dit kun je doen

Geplaatst op: 28-01-2020, 09:43:55

Dezer dagen valt hij op de mat: de brief met de nieuwe WOZ-waarde van je huis. Voor velen zal het een verrassing zijn: de (fictieve) waarde van huizen is de afgelopen jaren flink gestegen. Je kunt een hogere WOZ-waarde aanvechten of in je voordeel gebruiken.

De WOZ-waarde die je van de gemeente krijgt, is de geschatte waarde van je huis op 1 januari 2019. De vorige waarde was gebaseerd op de waarde op 1 januari 2018. Gemiddeld zijn de WOZ-waardes in 2018 met maar liefst 7,8% gestegen, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek eerder bekend, maar in Rotterdam zelfs bijna met 16%.

Omdat de WOZ-waarde de basis vormt voor verschillende belastingen, zoals de onroerendezaakbelasting (ozb), het eigenwoningforfait, de waterschapsbelasting, rioolheffing, afvalstoffenheffing en ook nog eventuele erfbelasting, willen veel mensen de waarde het liefst zo laag mogelijk houden.

Bezwaar maken

Vind je de WOZ-waarde echt te hoog? Je kunt bezwaar maken bij je gemeente. Dat heeft best vaak zin. Jij kent je huis beter dan de gemeente, die een schatting maakt. Zo’n 100.000 bezwaren worden elk jaar terecht bevonden. De waarde wordt daarna aangepast. Controleer je WOZ-waarde dus altijd goed.

Er zijn bureaus die je kunt inschakelen om bezwaar voor je te maken, maar vaak is het niet zo ingewikkeld. Bij veel gemeenten kan het digitaal via DigiD. De Consumentenbond waarschuwt voor bureaus die beloven gratis bezwaar voor je te maken, maar waarbij je ineens vastzit aan een duur abonnement.

Je kunt een hogere WOZ-waarde ook in je voordeel gebruiken.

Risico-opslag eraf

Heb je een woning gekocht zonder Nationale Hypotheekgarantie? Dan betaal je waarschijnlijk een risico-opslag. Als je hypotheek meer dan 50% van de woningwaarde is, en vaak is hij dat, dan betaal je een rente-opslag van soms wel 0,5%. Meestal is het trouwens minder, zo’n 0,2%.

Vooral als je nog een aflossingsvrije hypotheek hebt, betaal je bij banken vaak een hoge risico-opslag.

Soms kan de opslag er pas af aan het einde van de rentevaste periode, maar bij veel geldverstrekkers kan dit ook tussentijd. Je moet er doorgaans wel zelf om vragen, maar bijvoorbeeld de Rabobank doet dit sinds kort automatisch.

Voor veel geldverstrekkers is een brief met WOZ-waarde voldoende, maar soms moet je een taxatierapport aanvragen.
Dat kan best de moeite zijn, berekende hypotheekadviseur Van Bruggen Adviesgroep. Als een rente-opslag van 0,2% eraf kan bij een hypotheek van €300.000, bespaar je daarmee meer dan €500 per jaar door lagere maandlast en snellere aflossing.
Een taxatierapport kost doorgaans €450 tot 500, maar deze kosten zijn eenmalig aftrekbaar.

Extra hypotheek

Met een flink hogere WOZ-waarde is het makkelijker om de hypotheek te verhogen. Dit geld kun je gebruiken om bijvoorbeeld je huis te verbouwen en/of te verduurzamen. Dit zorgt voor een comfortabeler leven en een lagere energierekening.
Een zogenoemde verzilverhypotheek of opeethypotheek wordt momenteel nog maar door een beperkt aantal geldverstrekkers aangeboden, maar kan vooral voor senioren een uitkomst zijn om hun pensioen aan te vullen, de woning aan te passen of kinderen een zetje te geven op de huizenmarkt.

Bron: bijdrage van Marlou Visser van 27 januari 2020 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina